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32 経済 / 60 産業
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マグロ漁の最前線: 寿司と大西洋クロマグロ 英語版

THE COST OF SUSHI: EMPTYING THE SEAS

マグロ漁の最前線: すしと太西洋クロマグロ The Cost of Sushi: Emptying The Sea 
  • 規  格: DVD 全1巻(51分)
          (英語音声/英語字幕版 一部スペイン語音声英語表示)
          英文チャプタガイド付
  • 制  作: 2012年作品 2015年6月 日本国内新発売
  • 本体価格: 39,000円
     2015年11月販売終了
  • 注文番号: GLG-002

地中海などで盛んな大西洋クロマグロ漁。高級食材の本マグロとして日本だけではなく、近年海外でも拡がる寿司人気のため需要は増え続けている。
乱獲による資源崩壊の危機を指摘して、来日経験もあるロベルト・ミエルゴ(Roberto Mielgo)氏の発言を中心に、漁獲割り当てなどの資源管理の現状を追う。

特長:

DNA鑑定による産地偽装ラベル問題も登場する。2008年11月のICCAT年次大会で産卵期の禁漁提案が否決されて怒る監視団体の様子。日本での取材は5分程度と少なく、西地中海スペイン沿岸漁業に与えている違法・大規模巻き網漁と監視団体などの活動を追う。スペイン語圏の関係者が多く登場、英語字幕が付く。

The Cost of Sushi: Emptying the Seas

The bluefin tuna, called by BBC News "one of the most highly-prized-and fought over-species and foodstuffs in the world," is known to fishermen as a "floating goldmine." But the world's taste for sushi has pushed this species to the brink of extinction, and now it is the Mediterranean spawning grounds that are coming under attack. Should bluefin tuna fishing be banned? From Croatia to Greece, from Japan to the coast of Spain, this program investigates the global impact of tuna fishing and asks if there is such a thing as sustainable sushi. The efforts of independent fisheries consultant Roberto Mielgo, who is trying to protect bluefin tuna in the Mediterranean, are spotlighted. Some content may be objectionable. (51 minutes)